Regio Foodvalley

Food Valley wordt dé Europese topregio voor gezonde en duurzame voeding

Overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven hebben 8 oktober 2009 in CineMec in Ede de intentieverklaring Food Valley Ambitie 2020 ondertekend. Door de samenwerking kan de regio Food Valley versneld doorgroeien tot dé Europese topregio op het gebied van gezonde en duurzame voeding.

Marian Haak, gedeputeerde van de provincie Utrecht, zegt: “Dit initiatief is een buitenkans voor onze provincie die echt toekomst heeft. Daar willen we absoluut onze medewerking aan leveren.” Ook Co Verdaas, gedeputeerde van de provincie Gelderland, gelooft heilig in samenwerkingsverbanden zoals deze. De handtekening betekent voor hem niet langer denken in ‘dat is van mij en dat is van een ander’. “Iedereen moet zich steeds weer afvragen wat hij of zij zelf bij kan bijdragen. Oude verbanden zoals markt en overheid, Den Haag of Brussel, passen niet meer bij de vraagstukken van deze tijd.”

 

Food Valley brengt zo nieuw perspectief in het gebied. Daar profiteren niet alleen grote organisaties, maar ook het midden en kleinbedrijf van. “Zonder mkb’ers geen Food Valley”, zegt Jan Oggel van MKB Midden Nederland. “Ondernemerschap en kennis horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Maar het feit dat de ook de overheid hierbij betrokken is, maakt dat we hierin samen heel erg sterk kunnen zijn.”

 

De ondertekening betekent dat de overheden uit het hart van het gebied willen samenwerken in één regionale organisatie als Regio Food Valley. De provincies Gelderland en Utrecht met de twee gemeentelijke samenwerkingsverbanden Regio De Vallei en WERV hebben de intentieverklaring ondertekend. De acht colleges van B&W (Wageningen, Ede, Veenendaal, Rhenen, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Renswoude) hebben besloten om de samenwerking verder uit te werken onder leiding van burgemeester Houben van Barneveld.

Ook het bedrijfsleven is enthousiast. Zo is voor Jeroen van Oosterhaven, managementteamlid van NIZO Food Research uit Ede de omgeving van Food Valley cruciaal voor het succes van dit internationale researchbedrijf. “Innovatie betekent voor ons het bij elkaar brengen van heel veel creativiteit en mensen. Een omgeving van Food Valley biedt ons dat.” Namens Rabobank Nederland ondertekende Matthijs Mondria, directeur Food & Agri: “Onze bank wil wereldwijd nummer één zijn op gebied van food en agri. En als we kunnen helpen Food Valley nummer één in de wereld te maken, dan willen daar bij zijn.”

Dat het concept Food Valley enorm aanslaat heeft Martin Kropf, rector magnificus van Wageningen UR, ervaren in China: “Ook daar snappen ze wat dat betekent. We vinden het fantastisch om met zoveel partners samen te kunnen werken aan innovatie.” Het initiatief wordt daarmee een voorbeeld van samenwerking voor andere Europese netwerken van kennisclusters

In Food Valley werken Wageningen UR en alle niveaus van beroepsonderwijs samen. De kennisuitwisseling tussen wetenschap en beroepsonderwijs leidt tot kennisontwikkeling die ook in de praktijk bruikbaar blijkt voor productiebedrijven. Dorothé Lammers van ROC Rijn IJssel: “Als we willen dat deze regio heel sterk wordt, dan is het belangrijk dat er goede vakmensen zijn. Beroepsonderwijs is de basis voor onze economie.” Ook Kees Boele van de Christelijke Hogeschool in Ede ziet veel mogelijkheden: “Op het gebied van gezondheidszorg kunnen we bijvoorbeeld prima aanhaken met onze opleiding diëtiek.”

Ook is met het initiatief is opname in het MIRT, het meerjaren investeringsprogramma Ruimte en Transport een belangrijke stap dichterbij gebracht. Dit programma maakt investeringen mogelijk in het Food Valley gebied. En Food Valley Ambitie 2020 sluit naadloos aan bij het streven van de regering om Nederland tot de wereldtop te laten behoren op het gebied van voeding en gezondheid. Niet voor niets wordt in de Kennisinvesteringsagenda 2016 van het Innovatieplatform de regio rondom Wageningen UR als prioriteit benoemd.

Bron: Foodvalley